Una deferència de Gaudí envers a Puig i Cadafalch

Si fem una ullada a la mitgera que hi ha entre les cases Amatller i Batlló, veurem un detall que Gaudí va tenir envers la casa que havia dissenyat Josep Puig i Cadafalch.


Mitgera entre la casa Amatller i Batlló

Ambdues edificacions ja eren existents abans que els dos arquitectes fessin les corresponents reformes. La primera, la casa Amatller, va ser adquirida per Antoni Amatller (industrial xocolater) de la qual en volia fer el seu habitatge habitual i va contractar Josep Puig i Cadafalch per a la seva reforma i transformació l'any 1898.

En el segon cas, l'industrial tèxtil Josep Batlló, que tenia com a propietat l'edifici que llindava amb la casa Amatller, va contractar a Antoni Gaudí la reforma del bloc d'habitatges donant-li plena llibertat en el projecte. Quan Gaudí va rebre aquest encàrrec (1904), la reforma de la casa Amatller ja havia estat finalitzada. Gaudí però, tenint en compte que afegia un cinquè pis a l'estructura original i que aquest sobresortiria molt en alçada respecte a la façana veïna, va procurar que la mitgera entre les dues façanes finalitzés en el mateix punt, retranquejant la façana del cinquè pis i afegint una motllura que coincidiria en recorregut amb l'existent a la casa Amatller. D'aquesta manera, les dues façanes tenien la mateixa alçada a nivell de mitgera.

Detall de la trobada a la part superior de la mitgera

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu