Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

L'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau es va començar a construir l'any 1902. L'obra la va projectar l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Es tractava d'aixecar un nou complex hospitalari que substituís les velles dependències de l'Hospital de la Santa Creu (avui, seu de la Biblioteca de Catalunya), en funcionament des de 1401.


Domènech i Montaner va projectar un complex de 48 edificis repartits en el terreny que l'antic Hospital de la Santa Creu havia adquirit a la "muntanya Pelada", al nord de la Sagrada Família. Va pensar en una xarxa de construccions distribuïdes com si es tractés d'una petita ciutat, amb carrers, jardins, una església, el monestir de l'orde que gestionava l'establiment i el pavelló quirúrgic al mig. Tots ells, connectats per una xarxa de 2 quilòmetres de passadissos subterranis.

D'aquesta manera s'humanitzava l'entorn en què hauria de viure el malalt durant el seu període d'hospitalització, rodejat d'arbres, amb aire fresc i l'entrada de llum natural a l'interior dels pavellons, a més del color que aportarien els diferents elements constructius projectats. Els principals materials emprats en l'obra van ser el maó, la ceràmica vidriada i el ferro forjat.


L'edifici de l'Administració, ubicat a la cruïlla dels carrers Sant Antoni Maria Claret i Cartagena, va ser el primer que es va començar a construir. Es va acabar al 1910.

Interior del pavelló de Sant Leopold, a començaments del segle XX
Estat actual del pavelló de Sant Rafael, en plena fase de rehabilitació
Els passadissos subterranis permetien traslladar pacients entre dependències
Escultura de Pablo Gargallo

L'exterior dels edificis es va decorar amb columnes, capitells, amb murals de Mario Maragliano i escultures de Pablo Gargallo. El complex es va construir en 2 fases. La primera, entre 1902 i 1913, la va dirigir directament Domènech i Montaner. La segona, entre 1920 i 1930, la va dirigir el seu fill, Pere Domènech i Roura. Del total de 48 edificis projectats només se'n va construir la meitat, la més propera al carrer de Sant Antoni Maria Claret.

La part a tocar de la Ronda del Mig és on s'ha aixecat el nou Hospital, ja en funcionament. Les velles dependències modernistes, avui en fase de restauració, acolliran la seu de la Unió per la Mediterrània i la Universitat de les Nacions Unides, entre d'altres organismes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu