Fonda España


Esgrafiat en un dels patis interiors
de l'establiment

L'hotel Espanya va ser inaugurat l'any 1859. L'establiment naixia com a Fonda Espanya, en una època en què el terme hotel encara no s'havia imposat, a casa nostra. Ubicat al carrer de Sant Pau, just al darrere del Gran Teatre del Liceu, la Fonda Espanya va ser reformada en 3 fases entre 1898 i 1903. Se'n van fer treballs de millora estructural i de renovació decorativa. Els propietaris en van encarregar el projecte a l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va deixar l'empremta modernista a l'hotel. En destaquen el mural del menjador i la xemeneia d'alabastre del saló de les tertúlies.




Domènech i Montaner va encarregar el disseny del mural a Ramon Casas. Representa el fons marí, amb sirenes i tot de plantes aquàtiques. A la part inferior, gelosies de fusta. Allà on es creuen s'hi van posar els escuts dels diferents regnes que van acabar creant Espanya. El menjador va ser conegut a l'època com La Peixera, o el Saló de les Sirenes.


Esgrafiats de Ramon Casas al Saló de les Sirenes


La xemeneia fa 5 metres d'alçada. Domènech i Montaner la va encarregar a un altre artista de renom de l'època; Eusebi Arnau. Al seu voltant hi ha tot de figures humanes i animals que busquen el caliu del foc.


Obra d'Eusebi Arnau


La reforma modernista va rebre el Premi de l'Ajuntament de Barcelona al Millor Establiment Comercial de 1904. La placa commemorativa encara es pot veure al hall principal de l'hotel, que va tornar a fer obres de reforma i va ser inaugurat de nou al 2010.


Escala interior reformada en la que s'ha deixat a la vista, sota una protecció
de vidre, els antics mosaics que la decoraven




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu