Comencem!

La vida d’urbanització havia transformat el barri... El comerç s’engrandia, s’eixamplava... Els comerciants a l’engròs quasi tots vivien en pisos, en pisos moblats, entapissats i encatifats com si fossin uns ministeris… Els paletes no paraven d’encastar adornos i flors de pedra i cal·ligrafies de bulto allí on hi havia un pany de paret; els ferrers forjaven arreu ferramentes amb dragons, amb aligots, amb patums, amb flors d’enciam simbolistes i fulles de bròquil estètiques, i allí on veien una barana hi carregaven l’adorno… i fusters, arquitectes i manyans o carregaven les cases o en feien de carregades, i com més guarniments hi feien i com més les turmentaven més contents estaven els amos i més lloguer en feien pagar…

Santiago Rusiñol descrivia així a l’Auca del senyor Esteve (1907) la transformació de la Barcelona de fa poc més d’un segle. Transformació urbanística, però alhora, política, social i econòmica. El Modernisme en va ser una de les banderes. És gràcies a les obres d’aquest moviment cultural que avui podem intuir i estudiar un temps ja perdut; en què les ciutats creixien i es posaven de gal·la, en què la burguesia s’enriquia i marcava distancies amb la classe obrera. En què l’esplendor, en totes les seves expressions, era una forma de vida i senyal de progrés.

Retalls del Modernisme pretén ser una finestra oberta a aquella època. Petites pinzellades d’un món que hem sabut conservar en molts punts de Catalunya. Un trajecte per admirar i homenatjar aquells dies, les dones i els homes que els van gaudir. Als artistes que els en van decorar l’escenari.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu