Campanya internacional a favor de la recuperació dels Pavellons Güell

Els Pavellons Güell de Barcelona han estat inclosos a la llista bianual del World Monuments Fund (WMF), entitat sense ànim de lucre i amb seu a Nova York dedicada a la protecció de monuments d'arreu del món en perill pel seu mal estat de conservació. En la llista per a 2014 que acaba de fer pública l'organització també s'hi han inclòs la ciutat de Venècia, el centre històric de l'Aquila, a Itàlia (afectat per un terratrèmol el 2009) i les zones malmeses pel sisme i el posterior tsunami de Japó de 2011.

Cartell promocional de la campanya a favor dels Pavellons Güell
La inclusió dels Pavellons Güell en la llista del WMF permetrà internacionalitzar la causa de la seva protecció, podent rebre fons directes de l'organització, d'altres entitats i també de particulars a partir de 50 dòlars. La candidatura d'aquest monument a ser inclosa a la llista de l'organisme mundial va ser oficialitzada a partir de la proposta que en va fer la catedràtica de la Universitat de Barcelona (UB), Mireia Freixa. Actualment, la UB, propietària dels Pavellons, i l'Ajuntament de Barcelona treballen en un projecte conjunt per recuperar la zona tant des del punt de vista arquitectònic com d'usos.

Així, el projecte preveu regenerar el jardí, rehabilitar els edificis que constitueixen el conjunt arquitectònic i substituir els murs perimetrals del recinte per uns altres que permetin contemplar l'interior del monument des del carrer. Pel que fa als usos, es treballa amb una bateria d'activitats acadèmiques i culturals per tal que la ciutat pugui gaudir dels Pavellons, que actualment es poden visitar com a part de la Ruta del Modernisme.

La llista del WMF es va començar a elaborar al 1996. Des d'aleshores ha inclòs 740 monuments de 133 països. Entre ells, anys enrere ja s'hi van incloure la Sagrada Família, la Fundació Joan Miró, el barri del Cabanyal, a València, l'aqüeducte de Segòvia, el barri de l'Albaicín, a Granada, la biblioteca de la Universitat de Coimbra (Portugal), l'Ajuntament de Sarajevo, els centres històrics de Mostar (Bòsnia Hercegovina) i Buenos Aires i les estàtues budistes de Bamiyan (Afghanistan), destruïdes pel règim talibà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu