El recinte modernista de Sant Pau obrirà de nou al 2014

El recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau obrirà les seves portes a primers de 2014, tot i que les obres de rehabilitació del conjunt encara no estaran del tot acabades. Així, quan d'aquí a uns mesos l'obra de Domènech i Montaner torni a obrir les seves portes, encara s'estaran fent obres al pavelló de Sant Salvador i quedaran pendents les de 5 pavellons més: el Montserrat, el Carme, el Puríssima, el Sant Rafael i l'interior del central (el d'Operacions). Els altres 6 (Sant Jordi, Santa Apol·lònia, Sant Leopold, la Mercè, Sant Manuel i el d'Administració) estaran, però, del tot acabats.



Igualment és previst que aleshores ja hagin finalitzat les obres de renovació de les instal·lacions, els treballs de geotèrmia, la consolidació dels túnels, la millora de les sales subterrànies i l'enjardinament central de tot el recinte. Les obres de rehabilitació van començar al 2009 i han suposat una inversió total de 71 milions d'euros, finançats per la Unió Europea, els governs central i de la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El vell Sant Pau passarà a ser un potent campus de coneixement d'abast internacional. En els diferents edificis del conjunt hi tindran la seva seu l'Institut Internacional de la Universitat de les Nacions Unides, la Casa Àsia, l'Institut Forestal Europeu, el Programa de Perfils de Ciutats Resilients de les Nacions Unides-Hàbitat (que treballa per minimitzar els efectes dels terratrèmols i les inundacions) i el Global Water Operators Partnership Alliance (dedicada a les polítiques aqüíferes).

Influït per les teories sobre higiene i salut pública aplicades a l'urbanisme que començavent a circular a l'època, Domènech i Montaner va projectar el conjunt com a una ciutat-jardí. Inicialment, havia pensat fer-hi 48 pavellons, però l'esgotament dels fons destinats a la construcció del recinte van obligar a revisar i retocar el projecte a la baixa. L'arquitecte va pensar cada pavelló de forma independent als altres, però tots estan connectats per galeries subterrànies. Cadascun d'ells es va destinar a usos sanitaris diferents. La construcció del conjunt es va iniciar al 1902 i les obres es van perllongar fins al 1913. L'obra va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco al 1997. El fill de l'arquitecte, Pere Domènech i Roura, es va fer càrrec de l'ampliació del recinte al 1920, amb la construcció de 6 edificis més. Al 2009, però, el conjunt va tancar les portes per ser rehabilitat tot just després que s'estrenés el nou recinte hospitalari de Sant Pau un pèl més al nord, a tocar del Guinardó.

L'antic hospital es pot visitar cada dia de la setmana en el marc de la Ruta del Modernisme. Entre les 10.00h i les 12.30h es fan fins a 7 visites guiades en català, castellà, anglès i francès. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu