Els fanals de Pere Falqués (I)




Un dels fets més destacables dins la carrera arquitectònica de Pere Falqués i Urpí va ser el seu càrrec com a arquitecte municipal de l'Ajuntament de Barcelona des de 1889 fins a 1914, període en el que va dur a terme nombroses reformes urbanístiques i edificis de nova planta. Però possiblement sigui més conegut i recordat pels fanals-banc que va dissenyar i que podem trobar en diferents àrees de la ciutat. En aquest cas ens centrarem als ubicats al Passeig Lluís Companys.


Detall del treball de forja del fanal

Pere Falqués va participar en nombrosos concursos, entre ells els de l'Exposició Universal de 1888. Per a aquest, li van adjudicar el disseny i la construcció dels Palaus de les Indústries i el de l'Agricultura. També va guanyar el concurs per als fanals que s'havien d'instal·lar en el Saló de Sant Joan (actual Passeig de Lluís Companys), a l'igual que la balustrada que havia de delimitar aquest saló. Als fanals va optar per donar-los-hi una doble funció, la de fanal-banc. Per a això, els va dividir en dues parts, la part inferior de pedra que formaria el banc i des d'on s'aixecaria una peanya en el capitell de la qual arrencaria el ferro forjat que sostindria els dos fanals.


Fanal reconstruït on es pot apreciar la diferència de color
 de les peces velles aprofitades respecte a les noves

Imatge del llavors Saló de Sant Joan

La distribució i quantitat de fanals que podem veure en l'actualitat però, no és la mateixa que hi havia un cop acabada l'Exposició Universal. En aquella època se'n van anar construint progressivament, fins a arribar a un total de 12 fanals. Durant els anys 60 es van malmetre considerablement tenint en compte les obres de construcció de l'aparcament subterrani que es va realitzar en tot el passeig, motivat pel considerable augment del parc automobilístic a Barcelona. Cap a finals dels 90 l'Ajuntament va dur a terme la rehabilitació i reconstrucció dels mateixos, modernitzant-los a nivell elèctric, i afegint-ne 8 més als 12 ja existents, situant 10 fanals per banda al llarg de tot el passeig. Si ens hi fixem, podrem veure la diferència entre els originals i els nous, la tonalitat i color de la pedra del fanal ens ho delata. Com a curiositat dir que el ferro forjat dels fanals, originalment era pintat d'un color granatós, molt similar al dels altres fanals que va dissenyar Falqués.


Fanal completament nou

En el cas que volgueu visitar la zona, no us perdeu la balustrada, ni el monument a Rius i Taulet, dissenyat pel mateix arquitecte.


Balustrada lateral






Comentaris

  1. Muchas gracias por la visita a mi blog y por poner un enlace en el tuyo. Soy catalana de origen, o entiendo el catalán, lo leo, lo hablo un poco pero no lo escribo. Por eso, mi blog es bilingue francés/español (a veces me tardo un poco con las traducciones al español, pero las hago siempre). En cuanto pueda vendré a leer con más tiempo los artículos del tuyo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encantados de que haya gustado nuestro blog y podemos decir lo mismo de tuyo! nos gusta conocer más sobre el Art Nouveau más allá de las fronteras y el francés tiene obras muy interesantes.

      Saludos!

      Jaume.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu