"Sagnier architect by Candida Höfer"

Editat per Omega, aquest mes de desembre s'ha presentat el llibre "Sagnier Architect by Candida Höfer". Es tracta de la tercera entrega d'una trilogia que començà al 2007 amb una obra que tenia per objectiu recuperar la figura de l'arquitecte barceloní i continuà al 2009 amb la publicació d'una guia que proposava una ruta per visitar els seus treballs més destacats. Ara, arriba a les nostres mans una peça bàsicament visual. L'alemanya Candida Höfer ha fotografiat els interiors de 6 edificis projectats per Sagnier. Fotografies fetes únicament amb la llum natural; cap artifici tècnic. I espais buits de persones; és el que caracteritza l'obra d'aquesta prestigiosa fotògrafa que ha exposat al Pompidou de París, al Reina Sofía de Madrid i al MoMa de Nova York, entre d'altres. Dotze dies per enllestir la feina in situ, gràcies a la qual ara podem conèixer millor espais familiars del nostre paisatge urbà però dels quals n'ignorem el que Sagnier en va projectar per transformar-los en veritables tresors del nostre patrimoni arquitectònic contemporani. Són el Palau de Justícia, l'escola Jesús i Maria, la casa de Robert Garriga Nogués, les esglésies del Sagrat Cor i la de Pompeia i la mansió El Pinar, al Tibidabo.

El llibre, de 148 pàgines, es va presentar
a la Fundació Francisco Godia

El llibre, del qual se n'han editat tan sols 1000 exemplars, conté textos d'Elena Ochoa, editora i comissària d'art contemporani; Josep Maria Montaner, catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona; Santi Barjau, doctor en Història de l'Art, i Jan Molema, professor de la Facultat d'Arquitectura de la Universitat de Tecnologia de Delft, als Països Baixos. La primera ens presenta Candida Höfer i la seva tècnica; Montaner ens ubica Sagnier en la seva època i al seu país. Barjau ens repassa la història dels 6 edificis fotografiats mentre que Molema fa un apunt sobre el treball i la vida d'Enric Sagnier. La publicació de la trilogia és iniciativa d'Antoni Sagnier, nét de l'arquitecte. Amb la col·lecció ha volgut recuperar la figura d'un artista oblidat pel gran públic, que cultivà el Modernisme en la seva primera etapa com a arquitecte. Sagnier va ser autor, entre d'altres, de l'edifici de la Caixa de Pensions a la Via Laietana, el de la Duana al Port de Barcelona i el Patronat Ribas (a la Vall d'Hebron), construït per acollir un orfenat i on actualment hi ha un institut d'ensenyament secundari.

Comentaris

  1. Al mateix temps que surt aquest llibre, l'ajuntament permet l'enderroc de la part noucentista de la Rotonda i del gran saló de 1918: http://www.latorredebarcelona.com/index.php/sant-gervasi/472-salven-la-rotonda-de-sant-gervasi
    Molt trist que en ple segle XXI continuï passant el mateix que a l'época de Porcioles.
    Núñez y Navarro, quina immobiliària més nefasta!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu