Casa Clapés; una de les joies de Raspall a Granollers

La Casa Clapés s'ubica a la plaça de la Porxada, en ple centre de la ciutat

Ubicada a la plaça de la Porxada, en ple centre de la ciutat, la Casa Clapés és una de les primeres obres de Manuel Joaquim Raspall a Granollers. La intervenció de l'arquitecte va consistir a reformar la construcció preexistent; un edifici de planta baixa més 3 pisos, destinada a acollir habitatges.

Afegeix la llegenda
L'obra data de 1907, any en què Raspall va ser nomenat arquitecte municipal de la ciutat. La façana de la Casa Clapés, situada al número 14 de la principal plaça de la ciutat, destaca per l'ornamentació geomètrica; les combinacions de formes rectes i formes ovalades; botons ceràmics de color marró i sanefes transversals de ceràmica blava. Raspall tan sols hi va projectar un balcó, a la primera planta de l'edifici. Les baranes, així com les reixes de la finestra de la planta baixa, van ser fetes amb ferro forjat. Tot i que no es pot apreciar des del carrer, l'edifici té una coberta de teula àrab a dues aigües. A la façana encara es conserva una pedra on Raspall hi va gravar la seva signatura amb tipografia purament modernista. 

La Casa Clapés va ser rehabilitada als anys 90; s'hi van eliminar els fils elèctrics que transcorrien pel marge esquerre de la façana i es van rehabilitar els baixos per adaptar-los com a local comercial. Això va suposar canviar l'estructura de la porta d'accés a la Casa: el marc actual encabia aleshores una estreta porta d'entrada i una petita finestra al cantó dret. La Casa forma part del catàleg de Béns Culturals d'Interès Local de Granollers. Raspall és autor, entre d'altres, del Molino i la Monumental de Barcelona. A la Garriga, destaca la Mansana Raspall, amb 4 finques d'estiueig que Raspall va projectar entre els anys 1910 i 1919.


Barana de ferro forjat a la primera planta de la Casa Clapés

Pedra on Raspall va signar l'obra amb tipografia modernista
Detall de la darrera planta de la Casa

La Casa Clapés es troba just davant la porxada de Granollers

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu