Petites joies modernistes: el Forn Sarret (Barcelona)

Façana del Forn Sarret, a la cruïlla de Girona amb Consell de Cent

Ubicat a la cruïlla de Girona amb Consell de Cent, el Forn Sarret forma part del Catàleg del Patrimoni Històrico - Artístic de  la ciutat de Barcelona i, per tant, de la Ruta del Modernisme de la capital catalana. La botiga va obrir les portes al 1898 i continua en funcionament, tot i que ha canviat d'amos en més d'una ocasió. Els actuals responsables del negoci ja no pertanyen a la nissaga dels Sarret, els fundadors del forn, però han recuperat el nom de l'establiment com a una manera més de retre homenatge als artesans forners de l'època. D'aquests, en conserven la manera de fer el pa i, per tant, les eines tradicionals, com ara els carros de fusta i les teles per a la fermentació i el forn giratori de pedra, que continua en actiu des de fa més d'un segle. Fa gairebé tres anys, van encarregar obres de remodelació a l'interior del local. Entre elles, una pintura amb el nom del negoci amb caràcters modernistes.

El forn giratori de pedra, de 1898, permet l'establiment fer una elaboració artesana del pa


Medalló amb la imatge d'una pagesa
El forn s'ubica en un edifici de 1866 projectat pel mestre d'obres Felip Ubach i Corbella, autor, entre d'altres, de l'antiga fàbrica Ricart, del Raval de Barcelona i de la rehabilitació del Palau Centelles que es va fer al 1863. El local té dues portes d'entrada; cadascuna d'elles, amb un petit aparador als costats. Marcs de fusta i, a la part superior, vidres de colors. Entre les portes, un pany de paret d'on penja un medalló amb la imatge d'una pagesa en un camp de blat; clara referència a l'activitat de l'establiment. La dona vesteix cosset de color verd, camisa blanca i faldilla vermella. Els colors, però, estan una mica esmorteïts degut al pas del temps.

A la part inferior d'aquest mateix pany de paret, i tocant a les portes del local, hi ha uns altres medallons amb la imatge d'unes espigues; nova referència al món dels forners. A la part superior, i abraçant l'amplada del local, el nom de l'establiment i la doble numeració de la botiga, pel carrer Girona i per Consell de Cent. Tot, gravat en el vidre i envoltat igualment d'un marc de fusta. La marqueteria té les típiques formes arrodonides del Modernisme, i en general, es troba en bon estat, tret de petites zones que necessitarien d'alguns treballs de rehabilitació. Els propietaris del negoci estudien actualment la manera de tirar endavant aquestes obres amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i de la propietat de l'edifici. El proper dia 28 d'abril, en un acte que es farà al Palau de la Generalitat, el Forn Sarret serà distingit amb un dels premis que anualment es concedeixen als Establiments Comercials Centenaris del país.

Part superior de la marqueteria de fusta de l'establiment

Espigues als laterals de les portes
En alguns punts, la marqueteria necessita rehabilitació



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu