La Casa Lleó Morera es podrà visitar a partir del proper dilluns 20 de gener

La Casa Lleó Morera, ubicada a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer Consell de Cent, de Barcelona, es podrà visitar a partir del proper dilluns, dia 20 de gener. Fins ara, l'únic interior que es podia veure era el dels baixos, ocupat per la casa Loewe, que recentment va fer una reforma dels accessos a fi derecuperar al màxim del projecte inicial que Lluís Domènech i Montaner va fer al 1902. Les entrades s'han posat a la venda al preu de 15€, tot i que fins al dia 31 costaran 13,50€. Hi haurà descomptes per als menors de 25 anys i per als majors de 65. Retalls del Modernisme serà un dels primers a visitar la Casa amb motiu de la reobertura, dilluns.


La construcció, tal com la coneixem actualment, la va projectar l'arquitecte barceloní per encàrrec de la propietària de la mansió, Francesca Morera i Ortiz, que l'havia heretada del seu oncle. Es tractava de la finca que fins a aquell moment s'havia conegut amb el nom de Casa Rocamora. Francesca Morera la va voler reformar, demanant a Domènech i Montaner que en refés la façana, hi afegís balcons i tribunes i remodelés tot l'espai interior. La dona, pertanyent a una rica família de comerciants que havia fet fortuna amb el transport de mercaderies amb Amèrica, va morir al 1904, 3 mesos abans de finalitzar l'obra. La casa la va heretar el seu fill, Albert Lleó i Morera, que li va donar el seu nom actual.

Postal de principis de segle XX de la Casa Lleó Morera

Els treballs van finalitzar al 1905. Com era habitual a l'època, Domènech i Montaner es va rodejar d'un equip d'artistes que s'ocupà de tots els detalls de la decoració interior i exterior de la Casa. Entre ells hi havia l'escultor Eusebi Arnau, els mosaïcistes Lluís Bru i Mario Maragliano i l'ebenista Gaspar Homar. D'aquesta manera, la finca s'omplí amb escultures, vitralls i tot d'obres fetes amb ceràmica, marbre i fusta. Els mobles que va dissenyar Gaspar Homar per a la finca es poden visitar actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Salvador Dalí va adquirir part de les escultures d'Arnau que van ser sacrificades quan la Casa es va vendre a una companyia d'assegurances i se'n va fer una reforma al 1943. Destacaven, entre elles, les parelles de dones assegudes que hi havia als balcons de la planta baixa.

Albert Lleó i Morera, que va estrenar la reforma de la finca, va ser metge i va exercir com a director de laboratori de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, projectat també per Lluïs Domènech i Montaner. La Casa Lleó Morera pertany des de 2006 a la immobiliària Núñez y Navarro. Amb la recuperació de la Casa, la que popularment es coneix com a la Mansana de la Discòrdia (Passeig de Gràcia, entre Consell de Cent i Aragó), reforçarà el seu caràcter d'atracció turística, ja que a pocs metres hi ha la Casa Amatller, de Puig i Cadafalch (actualment en procés de rehabilitació) i la Casa Batlló, d'Antoni Gaudí. La Lleó Morera va guanyar el Premi del Concurs Anual d'Edificis Artístics de l'Ajuntament de Barcelona al 1906.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu