Un consell d'experts i propietaris impulsarà el llegat d'Antoni Gaudí

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha anunciat avui la creació d'un consell de propietaris i d'experts que tindrà per objectiu reforçar la promoció de l'obra d'Antoni Gaudí com a subjecte cultural i turístic. L'organisme reunirà propietaris d'obres de l'arquitecte i entitats que estudien la figura i el llegat del reusenc. La idea de constituir aquest consell va sorgir arran dels treballs que ha fet l'Ajuntament de Mataró per conservar i donar a conèixer l'obra de Gaudí ara que és a punt de complir-se el 130è aniversari de la nau de la Sociedad Cooperativa Obrera Mataronense, el primer projecte que va fer l'arquitecte català un cop llicenciat. Per commemorar l'efemèride, l'Ajuntament de la capital del Maresme ha impulsat la Declaració de Mataró, que es signarà el proper dissabte. En ella, propietaris d'onze de les obres més representatives de l'arquitecte i 6 entitats que estudien la figura de l'artista es comprometen a treballar conjuntament per conservar, mantenir i divulgar l'obra de Gaudí amb accions conjuntes. Així, ja s'ha proposat crear un web i preparar una guia, a més de garantir l'intercanvi de coneixements a mesura que s'investiga més l'obra de Gaudí. El consell, que es crearà mitjançant un decret del Govern, s'encarregarà de materialitzar l'esperit contingut a la Declaració.

Antoni Gaudí
La nau que Gaudí va fer a Mataró i que avui encara es conserva, forma part d'un conjunt industrial per a la fabricació tèxtil que incloïa també cases per a obrers i uns lavabos. Les cases ja han desaparegut. En el projecte inicial, Gaudí també havia previst que s'hi aixequés un casino i la casa del porter, obres que no es van arribar a fer mai. La nau, rehabilitada al 2002 després de molts anys d'abandonament, estava destinada al blanqueig de cotó. Destaca per l'espai interior, amb arcades parabòliques fetes amb fusta. Va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional al 1969. Actualment, la nau té ús estrictament cultural, ja que acull la col·lecció d'art contemporani de Carmen i Lluís Bassat.


Per commemorar el seu 130è aniversari, Mataró ha previst un calendari d'activitats que es duran a terme fins al proper estiu. Inclouran visites a la nau, conferències, seminaris temàtics, tallers per a escolars, l'edició d'una guia monogràfica sobre l'edifici i el seu entorn industrial i la producció d'un audiovisual. Els actes clouran amb la inauguració d'una exposició de les col·leccions fotogràfiques que sobre l'obra d'Antoni Gaudí van fer Francesc Català-Roca, Ramon Manent i Joaquim Gomis. Gomis fotografià l'obra de Gaudí entre 1930 i 1958, i va arribar a publicar 2 llibres temàtics sobre l'arquitecte, al 1955 i al 1996 (La Sagrada Família de Antonio Gaudí i Atmòsfera Gaudí, respectivament). Català-Roca, distingit amb la Creu de Sant Jordi, va fer al 1988 una exposició de fotografies seves sobre l'obra de Gaudí a l'Institut de'Estudis Vallencs. El mataroní Ramon Manent és un altre apassionat del treball de Gaudí. Ha publicat també llibres monogràfics sobre el Palau Güell i la Pedrera, així com guies d'exposicions de la seva obra.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu