Les altres Pedreres

L'exposició es pot visitar a la Pedrera fins el proper 24 de febrer de 2013

Reflexionar sobre els arquitectes i les obres que van trencar radicalment amb tot el que s'havia fet fins al moment. Això és el que pretén l'exposició "Les altres Pedreres. Arquitectura i disseny al món a principis del segle XX", que es pot visitar a la Pedrera fins al proper 24 de febrer. La mostra, comissionada per l'arquitecte Juli Capella, commemora el primer segle de vida de la Casa Milà, l'emblemàtic edifici que Antoni Gaudí va fer al passeig de Gràcia de Barcelona. Una excusa perfecta per repassar la trajectòria d'altres artistes coetanis i de primer ordre internacional que, com el reusenc, entenien l'arquitectura com una disciplina generalista; és a dir, com a un exercici de disseny global que abastava molt més del que era estrictament la projecció i la construcció d'un edifici: mobiliari, objectes decoratius i funcionals, vitralls, roba de la llar...

Informació oficial de l'exposició a La Pedrera

Els arquitectes estudiats en l'exposició són el belga Victor Horta, el francès Hector Guimard, l'escocès Charles Rennie Mackintosh, els austríacs Josef Hoffmann i Adolf Loos i el nordamericà Frank Lloyd Wright. A través de plànols, dibuixos, maquetes, fotografies, projeccions de video i objectes decoratius, la mostra repassa la formació, el pensament arquitectònic i el treball professional de cadascun d'ells. I ho fa també analitzant una obra cabdal de cada artista; aquella que generà més controvèrsia, en el seu temps, alhora que consolidava una mica més el trencament amb la tradició historicista anterior. Així, de Victor Horta s'estudia la seva llar privada, a Brussel·les, de la qual aquest blog en tractava en una entrada publicada el passat mes d'agost. La Maison Horta és avui el museu de l'arquitecte, figura cabdal de l'Art Nouveau belga.

D'Hector Guimard, creador de moltes de les estacions del Metro de París, a l'exposició se'ns presenta l'Hôtel Mezzara, contruït a la capital francesa entre 1910 i 1911 com a mansió de l'industrial venecià del tèxtil Paul Mezzara i que avui funciona com a sala d'exposicions. La Glasgow School of Art és l'obra triada per estudiat Mackintosh. Va ser construïda entre 1899 i 1909 per acollir les noves dependències de la facultat d'arquitectura, fundada a mitjan segle XIX. Mackintosh n'havia estat alumne. El Palau Stoclet, a Brussel·les, és considerada l'obra mestra de Hoffmann. L'arquitecte la va pensar com a mansió particular del banquer Adolphe Stoclet. L'edifici es va fer entre els anys 1905 i 1911; encara avui pertany a la mateixa família i no és obert al públic. El menjador conté frescos que va fer expressament per a la casa l'artista austríac Gustav Klimt.

El Palais Stoclet va ser declarat Patrimoni de la Humanitat al 2009

La Looshaus és avui una de les principals atraccions turístiques de Viena, però quan la van construir va ser centre d'una important controvèrsia. Fins i tot l'emperador àustro-hongarès no va ocultar mai que l'edifici li desagradava profundament. Aixecat entre 1909 i 1911 per acollir en els seus baixos la prestigiosa sastreria Goldman & Salatsch i habitatges a les plantes superiors, Adolf Loos va pensar un edifici sense cap mena d'ornaments, cosa que contrastava poderosament amb el que es duia a Viena en l'època del seu esplendor imperial. Avui, a l'edifici hi ha un banc.

Finalment, la Robbie House va ser projectada per Frank Lloyd Wright com a habitatge privat. El seu propietari desitjava una casa lluminosa i amb espais diàfans; que no estigués gens ni mica recarregada d'ornamentació i que, en conjunt, donés sensació de lleugeresa. Wright la va construir a Chicago entre 1908 i 1910. Destaca per la preeminència de les línies horitzontals i les seves grans teulades. És considerada la peça més emblemàtica de les cases de la pradera que dissenyà l'arquitecte, que va lluitar personalment quan tenia 90 anys per evitar que l'enderroquessin. Actualment, la casa pertany a la Universitat de Chicago i aspira a ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

El web gowright.org/robie ofereix un interessant tour virtual per la
Robie House tal com l'havia dissenyada Wright

Paral·lelament a l'exposició, La Pedrera ha preparat un seguit de 4 conferències i tertúlies amb especialistes internacionals que debatran, entre gener i febrer, sobre l'arquitectura que s'avança al seu temps i crea controvèrsia i la influència que va exercir la Pedrera en els cànons estètics de la seva època. La primera cita serà el proper 21 de gener a les 19.00h. Hi intervindran l'historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle i el periodista Lluís Permanyer.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu