Els cellers modernistes, a CaixaFòrum

Avui divendres, dia 6 de juliol, s'inaugura a CaixaFòrum de Barcelona l'exposició "Cellers, cooperativisme + Modernisme". La mostra, que es podrà visitar fins al proper 14 d'octubre, pretén fer un repàs al fenòmen dels cellers modernistes des d'una triple perspectiva.



D'una banda, la històrica, en què s'intenta explicar en quin context van començar a crear-se les cooperatives agrícoles de pagesos, moltes de les quals van encarregar la redacció dels projectes de les seves seus a arquitectes modernistes. En aquest punt, podrem aprofundir coneixements sobre la reacció que la pagesia catalana va tenir per revifar una activitat econòmica obligada a renovar-se després de la plaga de la fil·loxera, a finals del segle XIX. El cooperativisme es va estendre com a fórmula mercantil i el Modernisme hi va aportar el toc que consagrava la revifalla econòmica del sector. A les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà és on hi ha actualment la major concentració de cellers modernistes. Hi ha fins i tot una ruta turística que ens porta també fins a Sant Sadurní d'Anoia, Falset, el Palau d'Anglesola i Albi, entre d'altres municipis.


En segon lloc, l'exposició ens aproximarà als noms propis d'aquella època; les persones i les entitats implicades en la creació dels cellers i la redacció dels projectes d'uns edificis que avui dia formen part del nostre patrimoni històric, com ara el del Sindicat Agrícola de Pinell de Brai o els cellers de Barberà de la Conca i el del Sindicat Agrícola Sant Isidre, de Nulles. Finalment, la mostra fa incís en els arquitectes que van treballar en aquest àmbit econòmic, com ara Cèsar Martinell i Brunet, nascut a Valls al 1888, que va signar gairebé la meitat dels cellers de tall modernista de l'època.


Podeu aconseguir més informació clicant l'enllaç de l'exposició al web de CaixaFòrum.


Cellers, cooperativisme + Modernisme

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga modernista

Taller Masriera

Camprodon, el Modernisme del Pirineu